Landelijke tuin Nieuwerkerk a/d IJssel

Villa in de polder

https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/cmVpam1kZXNpZ24tbmw%3D/653981e4951d2/gerbenenannekefotografie-no3-reijmhoveniers78.jpgGerbenenAnnekeFotografie-No3-ReijmHoveniers78

Het vraagstuk

De oude tuin rondom deze 'poldervilla' was niet alleen verzakt, overgroeid en toe aan een nieuwe frisse inrichting maar kreeg ook nieuwe eigenaren met andere wensen en idee├źn.

Achterop het perceel kwam een paardenbak en een nieuwe schuur, hiervoor is praktische bereikbaarheid noodzakelijk. Daarnaast was de voordeur van de woning volledig onzichtbaar doordat deze aan de zijkant is gesitueerd, een belangrijk punt om de entree te laten opvallen voor de bezoeker.

Een belangrijk punt om de entree te laten opvallen voor de bezoeker.


Wenselijk was een royaal terras achter de gevel en zitjes op verschillende plekken in de tuin. Opvallend was de volledig besloten achtertuin, door hagen en heesters rondom was het prachtige polderlandschap niet eens te zien.

Het ontwerp

Het nieuwe ontwerp heeft een belangrijk hoofddoel: landschappelijk passend maken. Organische vormgeving helpt hier, maar ook materiaalkeuze gebaseerd op de rust en eenvoud van omliggende boerderijen (gebakken klinkers, betonlook tegels, boerengrind en kinderkoppen).

de opbouw van zowel vormgeving als beplanting is van groot belang


Een belangrijk aspect hierin is ook de beplanting. We kozen zoveel mogelijk voor streekgebonden soorten (beuk, knotwilg, meidoorn, boerenhortensia's). De opbouw van zowel vormgeving als beplanting is van groot belang. Rondom het huis: gedetailleerde vormgeving en veel vaste planten in allerlei kleuren. Verder van de woning af: lang gras, wilde oeverplanten, knotwilgen en losse heesters. Hoe dichterbij de grenzen van het perceel hoe landschappelijker de tuin!