Herinrichting erf rond 19e eeuwse boerderij

Hofstede Haastrecht

https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/cmVpam1kZXNpZ24tbmw%3D/63fe65269891a/image00023.jpegimage00023

Het vraagstuk

Een nieuwe erf-inrichting bij een prachtige historische hofstede in Haastrecht. Een deel van het vroegere erf en de omliggende landerijen zijn door de jaren heen geen aansluitstuk meer tot de woning, er zijn wat gebouwen verdwenen en er is wat grond verplaatst.

Toen Reijm dit project aantrof was het een grote grijze basalt-split vlakte. Het vraagstuk ging dan ook met name over het aanbrengen van sfeer en kleur. Daarnaast was er een grote behoefte van aansluiting op de aanwezige gebouwen en het gebruik hiervan.

Het ontwerp


Vanuit onderzoek was er relatief weinig informatie terug te halen over het erf. Het plan is daarom in de basis teruggebracht naar de ‘boerenerf’ sfeer. Een boerderijtuin met een eigen invulling, passend bij wens en gebruik van nu. 

Zo is er een parterre met rozen gemaakt, zijn er houten hekwerken en doorkijkjes bedacht om de omliggende landerijen visueel weer te betrekken bij het erf. Het grijze split is vervangen door ouderwets boerengrind, als alternatief voor de moestuin is een kruidentuin teruggebracht. De nieuwe hooiberg functioneert als buitenkamer, waar je kunt genieten van het prachtige polderlandschap.

Ook zijn er enkele terrassen rondom de boerderij en is er vanwege het huidige gebruik wat meer bestrating op het erf toegepast. Natuurlijke oevers met knotwilgen, fruitbomen, bermen met bloemen en bijen maken het erf van nu compleet: Dit is ‘Hofstede Haastrecht’!